Safina fanclub
Image default
Zakelijk

De verschillende soorten dampremmende folie en welke het beste bij jouw project past

Als je de was doet, kookt of aan het douchen bent dan zal er vochtige lucht ontstaan in je huis. Deze vochtige lucht zal wegtrekken door je open ramen. Ook is het mogelijk dat de vochtige lucht via het dak of de muren wegtrekt. Daarom is het altijd belangrijk om je huis te laten ademen en dat is precies wat een dampremmende folie doet. Zonder het gebruik van dampremmende folie kan de warme vochtige lucht in de isolatie gaan condenseren. En dit betekent dat er mogelijk houtrot of schimmel kan ontstaan in de isolatie. Gebeurt dit dan neemt de levensduur van de constructies af en zodoende zal ook de isolatiewaarde van je huis flink afnemen. 

Welke soorten dampremmende folie zijn er beschikbaar?

Er zijn een groot aantal verschillende dampremmende folies op de Nederlandse markt te koop. De meeste gebruikte dampremmende folies zijn Multibar Standard+, gewapende folie en Miofol 125 S. Overigens is het ook goed mogelijk om een ander soort folie te gebruiken om je huis te laten ademen. Deze folie wordt niet als dampremmende folie gebruikt, maar heeft wel dezelfde eigenschappen als dampremmende folie. Dit type folie wordt vaak gebruikt als bouwfolie en is speciaal bedoeld om vochtige lucht tijdens verbouwingen en bouw buiten te houden. 

Waar plaats je dampremmende folie precies?

Om condens in je isolatiemateriaal te vermijden plaats je dampremmende folie altijd aan de warme zijde van je constructies. Dit wordt ook wel de rode zijde genoemd. Dit betekent dat het dus altijd onder de laag van isolatie wordt geplaatst. Dampremmende folie moet gesloten aangebracht worden en daarom is het van essentieel belang om de overgang naar constructies en naden goed af te plakken. Dit afplakken kun je doen met speciale gewapende aluminiumtape.

Wanneer geen gebruik maken van dampremmende folie?

Bij sommige huizen is al een dampremmende laag aangebracht aan de buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan dakbedekking in vormen zoals bitumen of EPDM. Ook bij een dampremmende laag onder je dakpannen of bij een dun laagje pur is dampremmende folie niet gewenst om aan te brengen. Als je dit wel doet dan zal het de vocht opsluiten in plaats van het te laten condenseren. Heb je een dampremmende laag aan de buitenkant van je woning zitten dan doe je er verstandig aan om aan de binnenkant een vochtregulerende klimaat folie aan te brengen.

https://www.morgofolietechniek.com/dampremmende-folie/