Safina fanclub
Image default
Gezondheid

Hoe herken je eczeem? Bekijk alle symptomen, factoren en verschijnselen

Eczeem (eg-zuh-MUH) is een ontstekingsaandoening van de huid die een droge huid, jeuk, uitslag, schilferende plekken, blaren en huidinfecties veroorzaakt. Jeukende huid is het meest voorkomende symptoom van eczeem. Er zijn zeven verschillende soorten eczeem: atopische dermatitis, contactdermatitis, dyshidrotisch eczeem, nummulair eczeem, seborrheïsch eczeem en stasis dermatitis. 

Eczeem kan beginnen tijdens de kindertijd, adolescentie of volwassenheid – en het kan variëren van mild tot ernstig. Pasgeboren baby’s kunnen eczeem krijgen in de eerste weken en maanden na de geboorte. Jonge kinderen met eczeem kunnen een droge en jeukende huid hebben die kan leiden tot blaren en huidinfecties als gevolg van overmatig krabben. 

Veel mensen met eczeem gebruiken de uitdrukking “flare-up” om een fase van eczeem te beschrijven wanneer ze één of meer acute symptomen ervaren. Vochtinbrengers, antihistaminica, topische steroïde crèmes en corticosteroïden behoren tot de mogelijke behandelingen van eczeem die gewoonlijk worden aanbevolen door zorgverleners en dermatologen

Atopische dermatitis, de meest voorkomende vorm van eczeem (soms ook “atopisch eczeem” genoemd), is het gevolg van een overactief immuunsysteem dat ervoor zorgt dat de huidbarrière droog wordt en jeukt. Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het niet “oplopen” van iemand anders. 

Hoewel de exacte oorzaak van eczeem onbekend is, weten onderzoekers wel dat mensen eczeem ontwikkelen door een wisselwerking tussen genen en omgevingsfactoren.  Veel mensen met eczeem melden vaak comorbide symptomen van hooikoorts, allergische astma en voedselallergieën. Een goede, consequente huidverzorging is essentieel bij de preventie en behandeling van eczeem.

Welke factoren kunnen bijdragen aan eczeem?

Vele factoren kunnen bijdragen tot eczeem, waaronder een wisselwerking tussen uw omgeving en uw genen. Wanneer een irriterende stof of een allergeen van buiten of van binnen het lichaam het immuunsysteem “activeert”, veroorzaakt dit een ontsteking, of een flare-up, aan het huidoppervlak. 

Deze ontsteking veroorzaakt de symptomen die bij de meeste vormen van eczeem voorkomen. Er is ook een mogelijke genetische component aan eczeem die een proteïne genaamd “filaggrine” omvat die helpt vocht in de huid te houden; een tekort aan filaggrine kan leiden tot een drogere, jeukende huid.

Veel huishoudelijke artikelen zijn ook potentiële irriterende stoffen in het milieu en kunnen allergische reacties veroorzaken die tot een eczeemopflakkering leiden. Andere veel voorkomende triggers van eczeem kunnen zijn:

  • Langdurige blootstelling aan droge lucht, extreme hitte of koude

  • Sommige soorten zeep, shampoo, badschuim, body wash, gezichtsreinigers

  • Wasmiddelen en wasverzachters met chemische additieven

  • Bepaalde stoffen zoals wol of polyester in kleding en lakens

  • Oppervlaktereinigers en ontsmettingsmiddelen

  • Natuurlijke vloeistoffen zoals sap van fruit, groenten en vlees

  • Geurstoffen in kaarsen

  • Metalen, vooral nikkel, in sieraden of gebruiksvoorwerpen

  • Formaldehyde, dat voorkomt in ontsmettingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik, sommige vaccins, lijm en kleefstoffen

  • Isothiazolinon, een antibacterieel middel dat wordt aangetroffen in persoonlijke verzorgingsproducten zoals babydoekjes

  • Cocamidopropyl betaïne, dat wordt gebruikt om shampoos en lotions dikker te maken

  • Parafenyleendiamine, dat wordt gebruikt in kleurstoffen voor leer en tijdelijke tatoeages

  • Emotionele stress kan ook een eczeemopflakkering uitlokken, maar het is niet precies bekend waarom. Bij sommige mensen worden de eczeem symptomen en opflakkeringen erger wanneer ze zich “gestresseerd” voelen. Anderen kunnen gestresseerd raken, gewoon wetende dat ze eczeem hebben, en dit kan hun huid doen opflakkeren.

Hoe kan je eczeem herkennen?

Het belangrijkste om te onthouden is dat eczeem en zijn symptomen voor iedereen verschillend zijn. De huidverzorgingsroutine van ieder individu zal ook een andere invloed hebben op de aangetaste delen van de huid. 

Uw eczeem kan er bij u anders uitzien dan bij een andere volwassene of bij uw kind. Verschillende soorten eczeem kunnen zelfs op verschillende tijdstippen op verschillende aangetaste lichaamsdelen verschijnen. Sommige mensen verwarren symptomen van psoriasis met eczeem, hoewel de twee aandoeningen verschillend zijn.

Eczeem gaat bijna altijd gepaard met een jeukende huid. De wetenschappelijke term voor jeuk is “pruritus”. Bij veel mensen kan de jeuk variëren van mild tot matig. Soms wordt de jeuk zo erg dat mensen eraan krabben tot het bloedt. Dit wordt de “jeuk-krab cyclus” genoemd.

Wat zijn de verschijnselen van eczeem?

  • Jeuk;

  • Droge, gevoelige huid;

  • Ontstoken, verkleurde huid;

  • Ruwe, leerachtige of schilferige huid, die verschijnt als schilferende plekken;

  • Sijpelen of korstvorming;

  • Gebieden van zwelling.

 

https://www.carenschoice.com