Safina fanclub
Zakelijke dienstverlening

Welke melkrobot zou jij kiezen?

Een melkrobot kan een hele hoop werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat je bedrijf efficiënter werkt. Het bespaart in tijd, mankracht en zorgt ervoor dat ervoor dat je het maximale uit je bedrijf kunt halen. De melkrobot herkent iedere individuele koe en slaat gegevens over de koeien op. Zo kan de boer in een oogopslag zien wat de melkproductie is, en kan er bij eventuele gezondheidsproblemen van de koe meteen worden ingegrepen. Met betere sensoren, bediening en software is de markt van melkrobots steeds in beweging.

Melkrobot voor en nadelen

Maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan het gebruik van een melkrobot. Zo is het voor de koeien altijd wennen om gemolken te worden door een machine. Sommige koeien raken hier niet gewend aan en kunnen daardoor gestresst raken en minder melk leveren. Ook zijn de kosten voor een melkrobot hoog en zit er een lange terugverdientijd aan. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de aanschaf van een melkrobot voor veel boeren een grote stap is.

Melkrobot versus melkstal

In een klassieke melkstal moet de koe op een handmatige manier gemolken worden. Het melksysteem moest handmatig aan de uiers bevestigd worden. Vermenigvuldig dit met een veestapel van meer dan honderd koeien die twee keer per dag gemolken moeten worden, en je hebt een flinke dagtaak aan het draaiende houden van je bedrijf.

In de jaren ‘80 werden de eerste melkrobots ontwikkeld, het werd een stuk makkelijker om met minder mankracht een melkveehouderij draaiende te houden. Sinds die tijd zijn de melkrobots flink verbeterd. Onder andere de software wordt met de dag slimmer. Tegenwoordig kan een boer vanaf zijn smartphone vrijwel zijn gehele bedrijf in de gaten houden.

Melkrobot en weidegang

Een melkrobot gaat goed samen met bedrijven waar de koeien buiten in de wei staan. Koeien worden drie keer per dag gemolken. Per box kan een melkrobot maximaal 65 koeien drie keer per dag melken. Als de koeien ook nog de wei in gaan daalt het maximumaantal koeien naar 50.

Regelmaat is het belangrijkste bij robotmelken en weiden: het is het beste de koeien ’s ochtends zo vroeg mogelijk de weide in te laten en elke dag op vaste momenten te voeren. Jongvee moet vaak leren om te gaan met het systeem van weiden en de melkrobot. Je kunt gebruik maken van zogenaamde ‘lokbrokken’ door krachtvoer in de melkrobot te stoppen. Zo komen de koeien vanzelf richting de melkrobot. Bij beweiding loopt het aantal melkingen vaak iets terug, maar het aantal liters per keer is meestal iets hoger.

Melkrobots merken

De markt voor melkrobots is de afgelopen jaren flink gegroeid, ongeveer 22% van de Nederlandse melkboeren is overgestapt op automatisch melken. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer spelers op de markt aanwezig zijn en de concurrentie groeit. De grootste bedrijven die actief zijn in de automatisering van de melkveehouderij zijn DeLaval, Lely, GEA en BouMatic Robotics. Iedere producent heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn er sterke verschillen in capaciteit, snelheid, aanschafprijs en kosten in onderhoud. Elke melkveehouderij is weer verschillend en kan gebaat zijn bij een andere oplossing als het aankomt op de automatisering van het bedrijf.

 

https://www.de-heus.nl/kennisbank/efficiente-melkrobots-28